Monikas goda fibrexköttbullar

Serverar: 4-5 portioner

Mycket goda och nyttiga köttbullar och en riktig husmanskost. Här har jag använt mig av Fibrex i stället för skorpmjöl. Fibrex är nyttigare och rikt på fibrer och gör köttbullarna mycket saftigare och godare än vanliga traditionella köttbullar. För omväxling skull så har jag valt att ha en lite plattare form på köttbullarna. Blev positivt överaskad när jag åt dem första gången och nu är det dessa köttbullar som gäller när det vankas köttbullar till middag. Till godkännarna!!!! Detta recept är godkänt. Jag har bara ändrat tillbaka -cirka- som det stod från början och tagit bort 3/4. Få se om det blir rött igen på saltet? MVH Monika

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • Vatten så det täcker potatisen
  • Ca ½ tsk salt
  • Köttbullar
  • 600 g skinkfärs
  • 1 stor gul lök
  • ½ dl fibrex
  • 2 msk havregryn
  • 1-1 ½ msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • Ca1 tsk salt
  • Vitpeppar, nymalen efter smak
  • Kryddpeppar, nymalen efter smak
  • 1 tsk socker
  • Smör till stekningen
  • Sås
  • Steksky
  • 1 dl potatisvatten
  • 1 msk smör
  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2-3 msk vetemjöl
  • Guldsoya, för färgens skull
  • Salt
  • Vitpeppar, nymalen
  • Kryddpeppar, nymalen
  • 1 tsk socker
  • Instruktioner

    1. Börja med att koka potatisen i lättsaltat vattten i ca 20 minuter eller tills potatisen är genomkokt. Slå bort vattnet, men behåll ca 1 dl potatisvatten till såsen.
    2. Lägg färsen i en skål. Hacka eller riv löken. Häll lök, Fibrex, havregryn, ägg, potatismjöl, salt och kryddor i färsen. Rör tills allt blandat sig väl. Ställ det kallt för att svälla i ca 20-30 minuter.
    3. Smält lite smör i ett stekjärn. Rulla (trilla) runda köttbullar och platta till dem lite. Stek dem i smöret på bägge sidor tills de är genomstekta. Ta upp köttbullarna och lägg dem i en skål. Späd skyn med potatisvatten och sila därefter skyn.
    4. Sås: Ös den silade skyn i en gryta. Tillsätt grädden, soyan, smör, salt och kryddorna. Låt koka upp. Häll mjölk och vetemjöl i en liten skål och vispa ihop detta till en slät redning. Häll redningen i såsen när den börjar koka. Låt såsen koka upp och småkoka ytterligare ca 2-3 minuter under sakta omrörning. Smaka av med mer salt och kryddor om Ni känner för det. Späd med mer mjölk om Ni vill ha en tunnare sås.
    5. Bjud den kokta potatisen och såsen till köttbullarna. Bjud även kokta morötter, blomkål, lingonsylt och pressgurka/ättiksgurka till köttbullarna. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben