Serverar: 50-75 portioner
Mormor bakade alltid dessa till jul. Hittade det när jag gick igenom hennes recept. Kommer från Hemmets veckotidning från 60- eller 70-talet.
De finns i bland på konditorier, min faster brukar leta efter dem där. Hon blev jätteglad när hon fick en burk full av dem i födelsedagspresent.
Ingredienser
Mördeg
265 g smör eller margarin
200 g strösocker
400 g vetemjöl
1 litet ägg
¼ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Mandelmassefyllning
400 g mandelmassa
1 äggvita
1 msk syltade apelsinskal, finhackade
Utbakning
1 äggula
Garnering
½ dl florsocker
½-1½ tsk vatten
2-3 msk syltade apelsinskal, finhackade
Instruktioner
- Arbeta samman alla ingredienserna till mördegen på bakbord. Låt vila i kylskåp i minst 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader. Riv mandelmassan grovt och lägg i en skål. Tillsätt apelsinskal och äggvita. Arbeta ihop det och färga ev.
- Ta upp fyllningen på bakbord och dela i tre lika stora delar som rullas till längder lika långa som en plåt (ca 40 cm).
- Dela mördegen i tre lika stora delar och kavla ut dem till längder ca 10 cm breda och liks långa som en plåt (ca 40 cm).
- Lägg mandelmasselängderna på mördegslängderna och rulla ihop dem. Pensla skarven med äggula och dra sidan av ett knivblad längsmed skarven för att försluta den helt. Klipp till 3 remsor bakplåtspapper ca 15 cm breda och lika långa som en plåt (ca 40 cm).
- Rulla in längderna i bakplåtspappret, lägg på plåt och grädda strax under mitten i ugnen 17-25 min. De ska bli ljust guldgula.
- Rulla försiktigt ur dem ur pappret. Skär i sneda bitar med en tunn vass kniv medan de fortfarande är varma.
- Garneras före servering med florsocker och strö lite syltade apelsinskal över.
- Håller i rumstemperatur i ca 3 dagar. (Bli torra och smuliga.) Fryses ogarnerade i burkar. Låt tina i rumstemperatur.
Liknande recept
Kommentarer (0)