Mormors Blåbärsknyten

Serverar: 36 portioner

Dessa är givna varje höst när blåbären är här.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • Ca16-18 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 5 dl blåbär
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • Garnering
  • smält margarin
  • strösocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke, tillsammans med lite kall mjölk. Smält resterande margarin, häll på mjölken och värm till 37º. Tillsätt ägget. Blanda socker, salt och mjöl. Häll ner i allt bunken Arbeta ihop degen väl tills den släpper bunkens kanter. Jäs ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut den till en kaka ca ½ cm tjock. Ta ut rundlar, ca 8 cm i diameter. Lägg på en hög med blåbär (som är väl blandad med socker och potatismjöl) på varje rundel och nyp ihop till ett knyte. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt. Jäs ytterligare ca 40 minuter. Grädda ca 8 minuter. Ugn: 225º
    2. Låt dem kallna. Pensla dem med smält smör och vänd i strösocker vid servering. Går utmärkt att frysa men då bör man inte pensla dem utan vänta tills man serverar dem.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben