Mormors finaste äppelbullar

Serverar: 20 portioner

Ett riktigt kalasrecept som ursprungligen kommer från populära Prinsessornas Kokbok. Boken kom ut 1929 första gången, men trycktes sedan i många upplagor. Bullarna med sin härliga äppelfyllning är godast om de serveras ljumma!

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 8 - 10 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 dl äppelmos
  • 1 äpple i tunna klyftor
  • 2 tsk kanel
  • 1 äggvita
  • Pensling
  • 1 äggula
  • 2 tsk mjölk
  • pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten och låt det bli fingervarmt 37°. Smula jästen i en bunke, blanda ner gräddeblandningen och rör om så att jästen löser sig.
    2. Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Ev behövs mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt ev mera mjöl och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangel ca 30x50 cm. Skär kakan i fyrkanter ca 8x8 cm. Klicka äppelmos på varje fyrkant.
    4. Lägg en äppelklyfta på varje och strö över kanel. Pensla kanterna med äggvitan och vik in hörnen mot mitten. Ställ ut bullformar i papper eller aluminium på en plåt och lägg i bullarna. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
    5. Vispa ihop äggula och mjölk och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen 5-8 minuter tills de får fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    solvik207 16 juli 2010

    Hej! Jag printade ut receptet för några dagar sedan och de var helt LJUVLIGA bullar... Tacka mormor för receptet/solvik

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben