Mormors finaste äppelbullar
Ett riktigt kalasrecept som ursprungligen kommer från populära Prinsessornas Kokbok. Boken kom ut 1929 första gången, men trycktes sedan i många upplagor. Bullarna med sin härliga äppelfyllning är godast om de serveras ljumma!
Ingredienser
200 g smör
1 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
50 g jäst för söta degar
3 msk strösocker
½ tsk salt
8 - 10 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl äppelmos
1 äpple i tunna klyftor
2 tsk kanel
1 äggvita
Pensling
1 äggula
2 tsk mjölk
pärlsocker
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten och låt det bli fingervarmt 37°. Smula jästen i en bunke, blanda ner gräddeblandningen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Ev behövs mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt ev mera mjöl och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangel ca 30x50 cm. Skär kakan i fyrkanter ca 8x8 cm. Klicka äppelmos på varje fyrkant.
- Lägg en äppelklyfta på varje och strö över kanel. Pensla kanterna med äggvitan och vik in hörnen mot mitten. Ställ ut bullformar i papper eller aluminium på en plåt och lägg i bullarna. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
- Vispa ihop äggula och mjölk och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen 5-8 minuter tills de får fin färg.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hej! Jag printade ut receptet för några dagar sedan och de var helt LJUVLIGA bullar... Tacka mormor för receptet/solvik