Morotsbullar med solros- och pumpakärnor

Serverar: 15 portioner

Goda saftiga bullar som görs på ett lite annorlunda vis. Bullarna är ett litet mellanmål, bra utflyktsmackor och jättegoda med ost. Godast nybakade, men frys in dem och värm i ugnen när du behöver.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 75 g smör, smält
  • Ca 1,7 liter vetemjöl
  • 1 dl torkade aprikoser, hackade
  • ½ dl honung
  • 2 tsk havssalt
  • 2 ägg, varav ett till pensling
  • 150 g blandat solros- och pumpakärnor
  • 4 morötter, rivna på den grova sidan
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Blanda ljummet vatten och smält smör och se till att det är 37 grader. Rör i salt, honung, hackade aprikoser och mjölet, lite i taget. När degen släpper lätt från bunkens kanter kan du ta ut den på mjölad bänk och knåda den smidig. Lägg över en ren handduk och låt jäsa i ca 1 timme.
    2. Gör en stor grop i mitten av degen och knäck i ett ägg, lägg i rivna morötter och solros- och pumpakärnor, rör om lite innan du blandar degen genom att hacka ihop den med en degskrapa eller stor kniv, om och om igen. Samla samman och fös ihop allt i mitten och hacka upprepade gånger tills degen är genomblandad. Knåda och forma till en stor boll. Låt degen jäsa igen i 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Baka ut ca 15 ganska stora bullar. Pensla med ett ägg och grädda omkring 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på ett bakgaller.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    24
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben