Morotsfrallor

Serverar: 24 portioner

Tid: 2 timmar

Gott och saftigt frukostbröd med massor av fibrer. Receptet innehåller väldigt mycket fibrer. Vill man ha det lite mer luftigt och inte lika fibrigt kan man utesluta linfröna och ersätta en del av fullkornsmjölet med fin malet dinkelmjöl eller vetemjöl.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk flytande honung
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 dl grovrivna morötter
  • 1 dl havrekross (alt. rågkross)
  • 2 dl vetekross
  • ½ dl krossade linfrön (kan uteslutas)
  • Ca 10 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 3/4 dl neutral rapsolja
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till fingervarmt och lös upp jästen i det. Tillsätt honung, morötter, havre- och vetekross, samt linfrön. Rör om. Tillsätt mjölet och oljan lite i taget och arbeta till en deg. Degen ska vara ganska lös och fastna lite i fingrarna när du tar i den. Arbeta med maskin på hög hastighet i 4 minuter. Tillsätt saltet mot slutet och se till att det fördelar sig jämnt i degen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter, eller tills den nått dubbel storlek.
    2. Dela degen i 4 delar och knåda dem lätt på mjölat bakbord. Rulla till längder. Dela varje längd i 6 bitar och forma till runda, lite platta, frallor. Lägg på plåtar, pudra lite mjöl på dem och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
    3. Sätt ugnen i god tid på 225° och ställ gärna en ugnsform med vatten i botten på ugnen. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben