Mors dags- tårta med jordgubbar

Serverar: 10-12 portioner

Uppvakta mor med paket och tårta! Den här med marsipan och jordgubbar är både vacker och god, och faktiskt lättare att göra än man kanske tror.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • Smör
  • Ströbröd
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vatten, kokande
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Vaniljkräm
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk strösocker
  • 1 vaniljstång, snittad och urskrapad
  • Montering
  • 2 dl jordgubbssylt
  • 3 dl grädde, vispad
  • 1 rosa marsipanlock med jordgubbssmak
  • 250 g färska jordgubbar
  • Färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175°
    2. Kläm ev fast ett bakplåtspapper i botten av en rund kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vattnet och rör om. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, och blanda ner i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan kallna i formen.
    3. Vispa samman matlagningsgrädde, ägg, majsstärkelse, strösocker och snittad vaniljstång i en rostfri kastrull. Låt koka upp på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från värmen när första bubblan syns. Ta upp vaniljstången. Häll över i en bunke och kyl i kallt vattenbad.
    4. Dela tårtbotten i 3 delar. Bred jordgubbssylt och vaniljkräm på två bottnar och lägg ihop till en tårta med den tredje botten överst.
    5. Bred grädden över tårtan. Skär eller sporra ut marsipanband, lika breda som tårtan är hög, och fäst runt kanten. Dekorera med skivade jordgubbar och mynta.
    6. Tips! Gör gärna tårtan kvällen innan, så blir den saftig och god. Förbered till och med att grädden breds över tårtan. Dekorera med marsipanband och jordgubbar dagen efter.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (4)

    annelieberggren 8 januari 2009

    Vart får man tag på marsipanlock med jordgubbssmak?

    Pokos 30 juli 2009

    ICA

    16295 29 maj 2010

    God luftig sockerkaksbotten,. Tycker det blev för sött med jordgubbssylt i botten . Föredrar färska mixade jordbubbar.

    Kaka100 6 juli 2010

    Jättegod tårta. Lagom klassisk och precis som familen tycker om den! Jättelyckad! Måste göras fler gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben