Moussaka med squash och lammfärs

Serverar: 4 portioner

Moussaka är en favorit av många. Här i en lite nyttigare tappning utan potatis och med turkisk yoghurt i såsen.

Ingredienser

  • 1 kg squash, gul och grön
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 400 g lammfärs
  • 375 g krossade tomater med örter
  • 375 g krossade tomater
  • 1 msk oxfond
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås
  • 500 g turkisk yoghurt
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 krm riven muskotnöt
  • Salt
  • Peppar
  • 2 äggulor
  • 2 dl lagrad ost t ex grevé, riven 17 %
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Skölj och skiva squashen på längden i ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och salta mellan varven. Låt de ligga och vätska av sig i 30 minuter. Torka av skivorna på hushållspapper. Stek skivorna i 2 msk olivolja i en stekpanna.
    2. Hacka och fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja. Smula ner lammfärs och låt det bryna med. Späd med tomatkross och tillsätt oxfond och örtkryddor. Låt såsen småkoka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    3. Blanda yoghurt och matlagningsgrädde i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt riven muskot, salt, peppar, äggulor och riven ost.
    4. Varva squash och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Avsluta med squash och ostsås. Gratinera i 225 grader i 30 minuter, tills moussakan fått fin färg.
    5. Servera moussakan med en sallad.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben