Moussaka med yoghurt och fårost

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Krämig och mättande moussaka utan mjöl.

Ingredienser

  • 700 g aubergin
  • 2 tsk salt
  • Olja på sprayburk
  • Färsröra
  • 2 gula lökar
  • 1-3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 400 g lammfärs
  • 1 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • 1 nypa malen muskotnöt
  • 1 nypa kryddpeppar
  • 1 nypa kanel
  • 1 tesked färsk eller torkad persilja
  • Ostsås
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 200 g vit fårost
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • Till gratinering
  • 1 dl riven ost
  • Instruktioner

    Skiva auberginen. Strö salt över och låt stå i en kvart. Hacka lök och bryn den och färsen. Tillsätt tomatpurén och stek lite till. Tillsätt resten av ingredienserna till färsröran och låt puttra ihop. Smula osten och mosa den med youghurt och ägg. Smaka av med salt. Torka av auberginskivorna. Spraya lite olja i en stekpanna stek dem tills de får lite färg och blir mjuka. Varva auberginen med färsröran i en ugnsfast form. Bred ostsåsen överst och strö riven ost överst. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 35 minuter. Om gratängen ser torr ut innan auberginen är klar kan man slå lite vatten eller utspädd fond i formen. Om osten blir för brun kan man lägga lite grillfolie över formen. Låt gratängen stå och stanna i ungefär en kvart innan den skärs upp.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben