Värm ugnen till 180 grader och placera formar i en muffinplåts fördjupningar. Går bra också utan muffinsplåt. Använd då bara dubbla muffinsformar, så håller muffinsen formen bättre.
Bre ut pekannötshalvorna på en bakplåt och rosta dem i ugnen i 5 minuter. Låt nötterna avsvalna, hacke dem därefter grovt och ställ undan.
Sikta mjöl, bakpulver, natriumbikarbonat och salt i en skål och ställ undan blandningen.
I en stor skål röres socker, farin, lönnsirap och smör vitt och pösigt med en elvisp.
Tillsätt äggen, ett åt gangen, och arbeta in äggen ordentligt i degen.
Häll hälften av filmjölken och hälften av de torra ingredienserna i smörblandningen, och rör ner det lite åt gången.
Rör ner de hackade nötterna i degen och fyll formarna till 2/3, och pynta med två pekannötshalvor på var muffins.
Grädda muffinsen i 20-25 minuter, tills de har rest sig och gyllenbruna. Låt dem stå i 5 minuter efter gräddningen, för de flyttas över till ett bakgaller.