Mumsig banantårta á la Monika

Serverar: 12-15 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Toppengod och enkel att göra. Vill man så kan man köpa färdig tårtbotten så går det ännu fortare.

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 4 stora bananer
  • ½ dl socker
  • 25 g smör
  • Skal och saft av en ½ tvättad citron
  • Garnering
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 bananer, i tunna skivor
  • 1 burk persikor i sockerlag, skurna i klyftor
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en form cirka 24-26 cm i diameter.
    2. Sockerkaksbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
    3. Fyllning: Mosa bananerna och blanda med socker, smör och citronskal. Värm alltsammans i en kastrull under omrörning tills smöret smält. Smaksätt med citronsaften och låt kallna.
    4. Sila bort saften från persikorna och låt dem rinna av i silen cirka 10 minuter.
    5. Dela tårtbotten i 3 delar. Lägg en skiva tårtbotten på ett tårtfat. Bred bananfyllningen på tårtbottnen och bred- eller klicka på, ett lager grädde ovanpå bananfyllningen. Lägg på ytterligare en tårtbottenskiva. Bred sedan på resterande fyllning och över fyllningen klicka på lite vispad grädde. Lägg på sista tårtbottenskivan och låt stå i kylskåpet övertäckt med folie, medan du vispar grädden.
    6. Garnering: Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Bred ett cirka 2 cm tjockt lager grädde på tårtan. Spritsa ut grädden runt kanterna på tårtan.
    7. Garnera hela tårtan med skivade bananer och skurna persikoklyftor.
    8. Garnera sålunda: Skär persikorna i klyftor (ej för stora). Börja med en rund ring med persikoklyftor i mitten av tårtan. Nästa rad bananskivor, nästa rad persikoklyfor o.s.v. Låt tårtan stå kallt och dra i minst 3-4 timmar innan serveringen. Smaklig spis!

    Liknande recept

    4.9
    35 min
    5-7
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben