Mustig lammgryta med stekt polenta

Serverar: 4 portioner

Här är lammgrytan smaksatt med sardeller som ger en mycket god sälta. Lammgrytan serveras med stekt polenta med smak av parmesanost. Vill man hellre ha ris eller potatis går det också bra.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 blekselleristjälk
  • Smör eller olja att steka i
  • 700-800 g lammkött med ben, gärna skivad lammstek
  • Vetemjöl att vända köttet i
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 4 raka sardeller (inte för stora)
  • ½ msk kalvfond
  • 400 g cocktailtomater på burk
  • 2 dl gröna ärter
  • Finhackad bladpersilja
  • Stek polenta
  • 5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1.25 dl polentagryn
  • 1 dl riven parmesanost
  • ½ dl finhackad bladpersilja
  • Salt
  • Olivolja att steka i
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Hacka löken och pressa vitlöken. Skär bleksellerin i skivor. Fräs grönsakerna i en stekpanna och lägg åt sidan.
    2. Vänd lammköttet i vetemjöl på en tallrik. Stek köttet så att det får färg i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta. Vispa ur stekpannan med vattnet och tillsätt det till grytan. Rör ner krossade tomater, sardeller och kalvfond. Låt lammgrytan koka under lock i ca 1 timme. Rör då och då.
    3. Tillsätt lök, vitlök och blekselleri efter halva tiden. Häll bort såsen på cocktailtomaterna och tillsätt tomater och ärter när det återstår 5 minuter. Smaka av med salt. Strö över finhackad bladpersilja.
    4. Undertiden som lammgrytan kokar kan du göra polentan. Koka upp vatten och grönsaksbuljong. Tillsätt polentagrynen samtidigt som du rör. Koka under omrörning i 5-6 minuter. Smaka av med riven parmesanost, bladpersilja och eventuellt mer salt.
    5. Häll smeten i en vattensköljd rund sockerkaksform. åt den stelna och skär den sedan i trekanter. Stek polentan i olivolja i en stekpanna.
    6. Servera lammgrytan med varm polenta och en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben