Mustig pastagratäng med skinka, vin och örter

Serverar: 4 portioner

Mycket god och mustig gratäng att bjuda släkt och vänner på.

Ingredienser

  • 300 g pastarör (penne)
  • 250 g kassler eller rökt skinka
  • Ca 100-150 g hackad bacontärningar
  • 1 stor purjolök
  • 1 scharlottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 morötter
  • 1-2 dl rött vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk franska örtkryddor
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl riven ost
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk smält smör eller margarin
  • 1/2 dl nyriven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spola den i kallt vatten och låt pastan rinna av ordentligt.
    2. Strimla köttet. Ansa och strimla purjolök och charlottenlök. Skala och strimla morötterna. Skala och finhacka vitlöken.
    3. Bryn kassler och bacontärningarna i lite matfett. Lägg över det i en gryta. Bryn purjolök, charlottenlök, morötter och vitlök i lite matfett. Lägg över det i grytan. Salta och peppra. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, lagerblad och örtkryddor. Låt allt puttra under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med mer salt och kryddor om ni känner för det.
    4. Smält 1 msk matfett. Rör ner ströbröd och parmesanost. Lägg ett lager pasta i botten i en smord eldfast form. Fördela köttröran ovanpå. Täck med resterande pasta. Strö över riven ost och smula skorpmjöl/ostblandningen över det hela. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Tips! Vill du göra gratängen i god tid och sedan bara gratinera den sänker du värmen till 200 grader och minskar tiden till ca 20-25 minuter istället.
    5. Bjud gärna en god grönsallad till! Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben