Nigellas choklad -och körsbärsdröm

Serverar: 12 portioner

Mums!! Inget om man tänker på vikten, men man måste unna sig ibland.

Ingredienser

  • 2 chokladbottnar
  • 250 g äggvita
  • 90 g strösocker
  • 250 g mörk choklad
  • 60 g smör
  • 50 g äggula
  • 200 g körsbärssylt
  • 1.25 dl körsbärslikör
  • 300 g konserverade körsbär, avrunna
  • Chokladsås
  • 100 g mörk choklad, minst 70% kakaohalt
  • 3.5 dl mjölk
  • 3.5 dl vispgrädde
  • 8 äggulor
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • Garnering
  • 7.5 dl vispgrädde
  • 30 g mörk choklad, samma som ovan
  • Instruktioner

    1. Vispa äggvita och socker till maräng. Smält chokladen till 45 grader. Blanda först ner smöret i chokladen och sedan äggulan. Vänd ner chokladblandningen i marängen och spritsa ut till runda bottnar. Baka i 180 grader ca 10-15 minuter.
    2. Skiva chokladbottnarna och varva dem i botten av en stor serveringsskål med körsbärssylten. Häll över körsbärslikör och sedan de avrunna körsbären. Täck med plastfolie och låt det stå och dra medan du gör såsen.
    3. Hacka chokladen och smält den. Jag gör det på låg eller medelgod värme i mikron. Kontrollera efter 2 minuter, men i allmänhet tar det 4 minuter.
    4. Eller smält den i en skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten. När chokladen är smält ställer du den åt sidan och tar itu med såsen. Värm mjölken och grädden i en kastrull.
    5. Vispa äggulor, socker och kakao i en stor bunke. Häll i den varma mjölken och grädden och vispa så att allt blandas. Rör i den smälta chokladen, skrapa med en gummispatel så att du får med allt, och häll tillbaka såsen i den rengjorda kastrullen.
    6. Sjud på medelgod värme tills såsen tjocknar och rör hela tiden. Se till att den inte kokar då delar den sig och blir grynig. Ha en skål med kallt vatten till hands så att du snabbt kan kyla av den om du blir orolig. Kyl i så fall och vispa kraftigt så undviker du en kris.
    7. Chokladsåsen blir mörkare när den får sjuda och de små prickarna av choklad kommer att smälta allt eftersom den tjocknar. Och det är viktigt att såsen är tjock, så sluta inte för tidigt, även om den tjocknar när den får svalna och slutligen får stå en stund i kylskåpet, täckt med plastfolie så att den inte skinnar sig. När såsen är kall häller du den över chokladbottnarna och körbären i skålen och ställer ion den i kylskåpet, täckt med plastfolie, över natten.
    8. Vispa grädden till garnering lätt och bred försiktigt ut den över chokladsåsen och riv över mörk choklad. Låt gästerna hugga in med god aptit och stor förtjusning. De kommer att gå hem lyckliga.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    SDMaya 23 september 2008

    Detta recept får du nog redigera, kan inte va till en person :O, och ska det va 70%ig choklad? Låter väldigt gott annars. Tacksam för svar! /Maya

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben