Nigellas Krämiga potatisgratäng

Serverar: 10 portioner

Tid: 45 minuter

Kock: Nigella Lawson TV-program: Nigella - kort och gott En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen. Den var mycket god.

Ingredienser

  • 2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 lök, skalad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk salt
  • 50 g osaltat smör
  • Instruktioner

    Värm ugnen till 240 grader. Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta. Smöra en form (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras. Servera gärna med långsamt rostad fläskbog.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben