Nötbullar i fyrkantsform

Serverar: 30 portioner

Denna bulle fullspäckad med nötter är lika vacker som god!

Ingredienser

  • Deg
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk nymald kardemumma
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g hasselnötter, grovhackade
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1½ dl farinsocker
  • 1 msk mald kanel
  • 1½ dl russin
  • Pensling
  • 1 ägg, uppvispat
  • Garnering
  • Hasselnötter, grovhackade
  • Råsocker
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader och tillsätt den nymalda kardemumman. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Häll i vetemjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i maskin. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
    2. Fyllning: Blanda hackade nötter, smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
    3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 minuter. bred på rikligt med fyllning. Rulla ihop till rullar. Skär rullarna i ca 3 cm tjocka skivor, det ska bli ca 15 bullar av varje rulle. Lägg bullarna i väl smorda formar, ca 20x30 cm. Tryck gärna ner mitten av bullarna med tummen. Jäs dem under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och råsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    6. Blanda ihop florsocker och vatten till en glasyr Ringla glasyren över bullarna när de svalnat något. Garnera gärna bullarna med ytterligare grovhackade hasselnötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben