Stora nötbullen

Serverar: 1 portioner

Fin vetedeg är grunden till detta goda vetebröd. Bullen har små gropar som fylls med en söt nötfyllning. Ett verkligt smakligt vetebröd som ger fina veteskivor.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornsalt
  • 9 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • ½ dl hasselnötskärnor
  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl strösocker
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, ca 37 grader.
    2. Tillsätt salt och socker till jästen. Häll i matfettsblandningen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägget. Blanda hjorthornssaltet med lite mjöl. Rör ner det i smeten.
    3. Arbeta in det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den är blank och släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta ihop degen. Forma den till en stor rund bulle. Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter. Lägg bullen i formen.
    5. Gör fyllningen. Hacka nötkärnorna. Blanda samman nöthack, matfett och strösocker.
    6. Gör med en tesked eller fingret flera hål i bullen. Fyll i hålen med nötfyllningen. Låt bullen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullen med uppvispat ägg.
    7. Grädda bullen på galler i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt den kallna. Stjälp upp bullen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben