Nötkakor med lönnsirap och choklad

Serverar: 35 portioner

Jag har en "guldgruva" av smarriga recept som jag gärna delar med mig av. Här ett på supergoda småkakor.

Ingredienser

  • 175 g osaltat smör. rumsvarmt
  • 1¾ dl brun farin eller råsocker
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 medelstort ägg, lätt vispat
  • 5 dl "extra fint" vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 50 g choklad, grovt hackad
  • 50 g pekannötter, hackade
  • Instruktioner

    Lägg smöret i en bunke och rör det krämigt med elvisp eller träsked. Tillsätt farin och lönnsirap och rör till en ljus och luftig smet. Vispa ner ägget lite i taget och blanda sedan, med händerna eller en träsked, ner mjöl, choklad och nötter så att det blir en ganska mjuk deg. Forma degen med väl mjölade händer till en rulle, ungefär 23 x 5 cm. Svep in rullen i smörpapper och lägg den i kylskåp över natten eller i frysen i 2 timmar (degen håller sig i kylen i upp till 5 dagar och i frysen i upp till 1 månad). Sätt ugnen på 200°C. Ta bort smörpapperet och skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Lägg ut kakorna glest på smorda plåtar och grädda dem svagt gyllengula, 10-12 minuter. Låt kakorna vila på plåtarna i några minuter så att de får lite stadga och låt dem sedan kallna på galler. De håller sig 1 vecka i lufttät burk och upp till 1 månad i frysen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben