Nöttårta med glöggrädde och marinerade russin
Det är väl lustigt med julen. Hur mycket gott man än hittar på julbord och gottebord finns det alltid lite extra rum för en härlig jultårta! Förläng julen både före och efter med mysiga fikastunder
Ingredienser
Tårtbotten
400 g hasselnötskärnor
5 st ägg
4 dl florsocker
1 tsk bakpulver
Matfett till plåtarna
Mjöl till plåtarna
Glöggrädde
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 dl glögg
Marinerade russin
1 dl glögg
2 dl russin
Instruktioner
- Börja med de marinerade russinen som blir godare ju längre de får marinera. Hetta upp glöggen i en kastrull och lägg ner russinen. Dra kastrullen åt sidan och häll sedan allt i en burk med lock när glöggen svalnat. Låt marinera i minst 3 timmar, men helst en eller två dagar.
- Sätt ugnen på 175 grader. Mal hasselnötterna fint och blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner nötblandningen i skummet.
- Klä botten av en springform (diameter 23 centimeter) med bakplåtspapper. Pensla kanterna med vatten eller olja och klä dem med bakplåtspapper. Häll nötsmeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Låt svalna helt innan du lossar formen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa under tiden grädden. Krama ur gelatinbladen och lägg i en kastrull med glöggen. Värm försiktigt upp blandningen tills gelatinbladen smält. Rör ner glöggen i vispgrädden.
- Lägg nötbotten på ett tårtfat och bred ut grädden över. Ska du inte servera tårtan direkt kan du täcka över den och förvara i kylskåp. Den blir bara saftigare om den får stå i några timmar. Toppa med de marinerade russinen strax före servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)