Örtlax med aioliyoghurt

Serverar: 4 portioner

Till laxen och de ugnsbakade rotfrukterna passar den fräscha aioli varianten baserad på yoghurt istället för mängder av olja.

Ingredienser

  • 4 portionsbitar benfri laxfilé, ca 600 g
  • 3 morötter
  • 1 sötpotatis
  • 2 palsternackor
  • 5 potatisar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 dl matyoghurt
  • Färskpressad juice av ½ citron
  • 1 dl hackade färska örter, tex. basilika, persilja, salvia
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och dela rotfrukterna i grova bitar, lägg dem på en plåt, häll över 1 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Blanda runt, tillaga ca 20 minuter i ugnen.
    2. Skala och pressa vitlöken, blanda med senap. Rör i 1 msk olivolja droppvis. Blanda ner yoghurt, 1 ½ krm salt, ½ krm svartpeppar.
    3. Stek laxen runt om i 1 msk smör och 1 msk olja, pressa över citronjuicen. Strö över 2 krm salt, 1 krm svartpeppar och de hackade örterna.
    4. Servera laxen med rotfrukter och aioliyoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben