Ostar med blåbärsmarmelad och fikonrulle

Goda ostar till fikonrullen är t ex pistaschpecorino, brieost, taleggio och munster.

Ingredienser

  • Blåbärsmarmelad
  • 3 dl blåbär
  • 1 msk vatten
  • 1 lagerblad
  • 3 dl syltsocker
  • Fikonrulle
  • 300 g torkade fikon
  • 2 msk konjak
  • 40 g pistaschnötter
  • 40 g valnötter
  • 40 g sötmandel
  • 75 g urkärnade dadlar
  • 50 g mörk choklad, 70 %
  • 1 krm mald kanel
  • 1 krm mald nejlika
  • Tillbehör
  • Dessertostar
  • Instruktioner

    1. Av blåbärsmarmeladen blir det ca 3 dl och ca 30 skivor av fikonrullen.
    2. Marmelad: Koka blåbär och vatten med lagerblad ca 5 minuter, mosa bären mot kanten av kastrullen.
    3. Tillsätt syltsocker, koka upp och sjud 2 minuter. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Låt marmeladen kallna.
    4. Fikonrulle: Klipp bort den hårda kvisten på fikonen. Strimla fikonen och lägg dem i en skål. Häll över konjaken och låt fikonen stå och dra 30 minuter.
    5. Mixa fikonen med mixerstav. Hacka nötter, dadlar och choklad grovt.
    6. Arbeta in nötter, dadlar och choklad i fikonmassan. Forma massan till en rulle, ca 4 cm i diameter. Linda in den i smörgås- eller bakplåtspapper. Lägg rullen svalt ca 1 dygn.
    7. Skär rullen i tunna skivor och servera till ost med blåbärsmarmelad. Garnera gärna med blåbärsris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben