Ostfondue

Serverar: 2 portioner

Det här receptet har jag fått av min kompis som fick det när hon bodde i Schweiz.Vi brukar laga det nån gång om året tillsammans,mycket gott.

Ingredienser

  • 2 stora klyftor vitlök
  • 240 g gruyereost
  • 160 g emmentaler
  • 1 stor gul lök
  • Svartpeppr
  • Paprikapulver
  • Mycket torrt vitt vin
  • Kirsch(ung 1 dl,eller efter behag )
  • 2 tsk maizenamjöl
  • Bröd, kompakt utan stora hål i,typ bondbröd
  • Fonduegryta
  • Instruktioner

    1. Mosa vitlöksklyftorna i botten på grytan.Riv osten grovt och lägg den i grytan.Häll i vitt vin tills det blir "som en myr" ,inte så att det täcker,men man ska känna fukten är man trycker lättt på osten.
    2. 20 knyck med pepparkvarnen. Ung 1/2 tsk paprikapulver. Klyv löken i 4 klyftor,lägg i grytan.
    3. Värm grytan ca 5 min på högsta värme,fortsätt sedan på svagare värme,det får absolut inte koka! Rör försiktigt med en träslev tills det har smält.
    4. När det börjar bubbla tillsätter man maizenan som är blandad mycket väl med Kirsch. (Om man råkat ta för mycket vin så kan man tillsätta en extra tsk maizena) Rör kraftigare tills det blir krämigt. Ställ grytan över en värmelåga på bordet.
    5. Ta ett glas vin,doppa brödbitar i ostmassan och bara njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben