Bästa ostsåsen

Hemligheten bakom en riktigt god och stabil ostsås som inte blir grynig, klumpig eller flottig stavas citronsyra och bikarbonat. Dessa ingredienser får proteinerna och fetterna i osten att bli bästa kompisar. Ostsåsen passar perfekt till nachos eller ostfonduen. Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016

Ingredienser

  • 2 1/2 tsk citronsyra
  • 2 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/4 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 500 g riven ost (gärna lagrad herrgård)
  • Instruktioner

    1. Lös citronsyra och bikarbonat i vinet. Eftersom blandningen bubblar mycket är det bra med en hög kastrull. Hetta upp tills såsen sjuder. Tillsätt salt och riven ost under ständig omrörning tills det blir en tjock och fin ostsås – men koka inte. Servera gärna ostsåsen till Nachostallrik.
    2. Tips? Genom att låta ev överbliven ostsås att stelna i en form får du en perfekt hamburgerost. Smaksätt gärna med örtkryddor eller chili.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Jordärtskockor
    Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben