Hemligheten bakom en riktigt god och stabil ostsås som inte blir grynig, klumpig eller flottig stavas citronsyra och bikarbonat. Dessa ingredienser får proteinerna och fetterna i osten att bli bästa kompisar. Ostsåsen passar perfekt till nachos eller ostfonduen.
Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016
Ingredienser
2 1/2 tsk citronsyra
2 1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl vitt vin
2 krm salt
500 g riven ost (gärna lagrad herrgård)
Instruktioner
- Lös citronsyra och bikarbonat i vinet. Eftersom blandningen bubblar mycket är det bra med en hög kastrull.
Hetta upp tills såsen sjuder. Tillsätt salt och riven ost under ständig omrörning tills det blir en tjock och fin ostsås – men koka inte. Servera gärna ostsåsen till Nachostallrik.
- Tips?
Genom att låta ev överbliven ostsås att stelna i en form får du en perfekt hamburgerost. Smaksätt gärna med örtkryddor eller chili.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Jordärtskockor
Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...