Ostfyllda viltfärsbiffar med lingonsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

festlig bjudrätt som gärna ätes tillsammans med pressad potatis

Ingredienser

  • 500 g älgfärs eller hjort
  • 1 potatis, kokt och kall
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk stött rosépeppar
  • 2-3 msk smör till stekning
  • Fyllning
  • 100 - 150 g västerbottenost
  • Såsen
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärnning
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 1/2 dl grädde
  • 2-3 stötta rosépepparkorn
  • 1 1/2 krm salt
  • Instruktioner

    Pressa den kokta och kalla potatisen och blanda den med färs, ägg, vatten, grädde, salt, timjan och rosépeppar i en bunke till en jämn smet. Skär osten i åtta jämnstora bitar. Forma färsen till biffar och göm ostbitarna i biffen. Stek i smör på strax under medeltemperatur. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Smula ner buljongtärningen. Tillsätt rårörda lingon, grädde, rosépeppar och salt. Låt sjuda några minuter under ständig omrörning. Lägg upp biffarna och sås på serveringsfat och garnera med hela frysta lingon och servera pressad potatis till.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    epi 24 februari 2008

    Hej! Det här provlaga jag uppe i Graninge av min mammas älgkött. Det föll i smaken hos provsmakarna. De tyckte det var gott med lingon smaken till. Tänkte prova att byta ut rosepeppar mot grön peppar nästa gång. (Min son gillar inte rose peppar) Kram Maria

    BeritHal 1 januari 2013

    Hej! Provade lingonsåsen till hjortfilé, kan varmt rekomenderas! Jag böt ut rosépepparkormen mot enbärskorn. Tänker göra lingonsåsen nästa gång till älgfärs biffar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben