Oxfilé med hasselbackspotatis och en rödvinssås med touch av choklad

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En blandning av lyx och en enkel restaurangskolas påhittighet.

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • Sås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • ½ morot
  • 1/4 rotselleri
  • 1 skiva bacon
  • Timjan
  • 4 dl rödvin
  • ½ dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvfond
  • 1 kanelstång
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 33 cl cocacola
  • Salt
  • Peppar
  • Majsstärkelse
  • 30 g smör
  • 50 g mörk choklad
  • Potatisen
  • 8 potatisar av fast sort
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk finsiktat ströbröd
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Strimla baconet. Fräs lök, rotsaker, bacon och timjan i smör i en kastrull. Tillsätt coca cola , vin, vinäger och kalvfond. Koka ner tills ca 5 dl återstår. Låt kanelstång och ingefära koka med mot slutet.
    2. smaka av med salt och svartpeppar. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller rör i smör och choklad precis innan servering.
    3. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
    4. Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl. Baka dem i ugnen i 20 minuter.
    5. Strö på salt och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter. Pensla med smör då och då.
    6. Sänk ner ugnen till 125°. Stycka upp köttet i fina bitar Salta och peppra köttet och bryn det runt om i en stekpanna. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 55°, ca 30 min. Låt köttet vila 10 min innan servering.
    7. Lägg sedan upp köttet på tallrikar, servera med såsen och potatisen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    ingeborg56 4 januari 2013

    4 dl kalvfond????

    _Kockfan_ 4 januari 2013

    blev lite fel. 2 dl ska det ju vara...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben