Oxfilé surpris med rödvinssås

Serverar: 8 portioner

Oxfilen är läckert gratinerad med ost och valnötter. Den serveras på en spegel av rödvinssås.

Ingredienser

  • 8 skivor oxfilé, ca 1,2 kg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Smör
  • 3 dl grovriven lagrad ost, Präst
  • 1 dl grovhackad valnötter
  • 1 dl créme fraiche
  • Rödvinssås
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk mailzena majsstärkelse
  • 100 g rumstemp smör
  • Instruktioner

    1. Salta och peppra köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på en ugnssäkert fat, låt kallna.
    2. Rör ihop ost, nötter och créme fraiche. Skala och finhacka löken. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca 5 minuter. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Hit kan du förbereda.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Lägg osten på köttet. Stek i mitten av ugnen tills innertempraturen är 588 grader, ca 10 minuter om köttet önskas rosa.
    5. Värm såsen och vispa ner smöret i klickar. Servera köttet med såsen och klyftpotatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    isabella23 5 mars 2010

    Den här maträtten är helt suverän! har lagat den massor av gånger och kan verkligen rekommendera den. Såsen är fantastisk. Allt går att förbereda inför middagen.

    maneten 16 maj 2010

    Hej Det står 588 grader! Detta är väl inte rätt

    lenabet 31 december 2010

    Det ska vara 58 grader

    Yooshiin 29 mars 2012

    Låter super! Dock undrar jag lite över rödvinssåsen.. Finns där något tips för oss som inte vanligtvis dricker rödvin vad man kan använda för rödvin? Ska man ha tort? Fruktigt? Ja.. jag kan som sagt inget om rödvin.. xD Tips snälla snälla!

    Syltfot 9 augusti 2012

    Oxfilén var super, men rödvinssåsen blev ingen höjdare, sur å pepprig lixom, jag följde ändå receptet till punkt och pricka

    joama123 9 november 2013

    Du får ursäkta mig men den här såsen va bland det äckligaste jag smakat någon gång i hela mitt liv,gjorde exakt som receptet

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben