Päronmazarin med mandelkaramell
Kakan kan, om man vill, bakas flera dagar i förväg. Mandel och pinjekärnorna kan också förberedas, men läggs på inför servering.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk strösocker
Fyllning
300 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 droppar bittermandelolja
3 ägg
2 msk vetemjöl
2 mogna päron
1 tsk pressad citron
Mandelkaramell
3 dl mandel
1 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 påse pinjenötter ( 50 g)
1 msk smör
Servering
1 liter vaniljglass + rivet skal
av 1/2 – 1 citron
Instruktioner
- Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, smör och socker till en deg. Tryck ut den i en låg, gärna veckad, form med löstagbar kant, 28 cm diam. Nagga degen och kyl formen en stund.
- Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten mitt i ugnen 10 min. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt bittermandelolja och 1 ägg i taget och därefter mjölet.
- Skala ev och skär päronen i klyftor. Droppa över citron, men riv först av citronskalet som behövs till glassen. Bred ut mandelsmeten i pajen och tryck ner päronklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min tills fyllningen stannat.
- Skålla, skala och strimla mandeln.
- Smält socker och citronsaft i en stor stekpanna. Lägg i mandel och pinjenötter när sockret är gyllenbrunt. Ta pannan av värmen och vänd runt tills mandeln är täckt med karamell.
- Rör i smöret och häll upp på bakplåtspapper.
- Bryt isär mandelknäcken och strö den över. Blanda glassen med rivet citronskal och bjud den till tårtan.
Liknande recept
Kommentarer (0)