Päronmazarin med mandelkaramell

Serverar: 16 portioner

Kakan kan, om man vill, bakas flera dagar i förväg. Mandel och pinjekärnorna kan också förberedas, men läggs på inför servering.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk strösocker
  • Fyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 droppar bittermandelolja
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 mogna päron
  • 1 tsk pressad citron
  • Mandelkaramell
  • 3 dl mandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk pressad citron
  • 1 påse pinjenötter ( 50 g)
  • 1 msk smör
  • Servering
  • 1 liter vaniljglass + rivet skal
  • av 1/2 – 1 citron
  • Instruktioner

    1. Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, smör och socker till en deg. Tryck ut den i en låg, gärna veckad, form med löstagbar kant, 28 cm diam. Nagga degen och kyl formen en stund.
    2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten mitt i ugnen 10 min. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt bittermandelolja och 1 ägg i taget och därefter mjölet.
    3. Skala ev och skär päronen i klyftor. Droppa över citron, men riv först av citronskalet som behövs till glassen. Bred ut mandelsmeten i pajen och tryck ner päronklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min tills fyllningen stannat.
    4. Skålla, skala och strimla mandeln.
    5. Smält socker och citronsaft i en stor stekpanna. Lägg i mandel och pinjenötter när sockret är gyllenbrunt. Ta pannan av värmen och vänd runt tills mandeln är täckt med karamell.
    6. Rör i smöret och häll upp på bakplåtspapper.
    7. Bryt isär mandelknäcken och strö den över. Blanda glassen med rivet citronskal och bjud den till tårtan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben