Krämiga och underbart goda rutor! En hyllning till en av browniens anfäder. Aprikossmaken bryter riktigt fint mot chokladen. I den här versionen är det något mer choklad än i vanliga brownie recept.
Ingredienser
150 g smör
350 g mörk choklad
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g valnötter
Aprikoskräm
120 g torkade aprikoser
5 dl vatten
2 msk socker
1 msk potatismjöl
Glaze
½ dl aprikoskräm
½ dl florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med aprikoskrämen. Koka upp vattnet och tillsätt sockret. Klipp aprikoserna i bitar och kok i ca 15 minuter. Rör ut potatismjölet i 1 msk vatten och rör ner blandningen. Låt koka en stund till. Mixa krämen slät.
- Rör ihop glazen. Värm ½ dl av aprikoskrämen. Pudra över florsockret, vispa tills det blir en slät glaze.
- Smält smöret. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i smöret. Ta bort kastrullen från värmen när chokladen är så gott som smält.
- Vispa ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i äggblandningen. Addera choklad- och smörsmeten. Rör om försiktigt men noga. Grovhacka nötterna, men spar en handfull till garnering. Blanda de hackade nötterna i smeten.
- Häll hälften av smeten i en stor form eller liten långpanna ca 25x35 cm, gärna med bakplåtspapper. Försök att fördela aprikoskrämen så jämnt som möjligt över smeten. Häll på resten av smeten.
- Baka i 40 minuter eller tills kakan är fast i kanterna (den här brownien behöver längre tid i ugnen än de övriga) Låt kakan svalna något och.
- Pensla på glaze och toppa med hela valnötter.
Liknande recept
Kommentarer (0)