Påsens Latmansbröd

Serverar: 1 portioner

Alla kan baka. Enklaste brödet som du inte kan misslyckas med. Bara att röra ihop, jäsa och grädda i en stekpanna.

Ingredienser

  • 25 gr jäst
  • 21/2 dl vatten
  • 11/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god olja
  • 6 dl mjöl
  • 1 -2 tsk sirap
  • Vatten
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl vetekli
  • Instruktioner

    1. Ugnen på 225 c
    2. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt, varken hett eller kallt. Häll 1/2 dl av vattnet över jästen, tillsätt sockret rör om tills jästen löst sig.
    3. Häll i resten av vattnet. Tillsätt salt, olja (olivolja ger fyllig smak, rapsolja gul fin färg samt nötsmak) och mjölet. Rör om tills allt är ordentligt blandat. Degen blir lös och kladdig.
    4. Smörj en stekpanna med handtag som tål ugnsvärme, eller en rund bakform. Lägg i degen och platta till den. Skär några snitt med en kniv och strö på lite mjöl. Jäs nu degen till ungefär dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter.
    5. Grädda brödet mitt i ugnen, ca 20 minuter. Tag ut brödet och pensla med vatten blandat med sirap, sätt in brödet och öppna ugnsluckan de sista 3 minuterna. Stjälp upp brödet på ett galler.
    6. Variation 1: Tillsätt 1/2 dl solrosfrön före mjölet. Då får du ett krasigt, gott bröd.
    7. Variation 2: Tillsätt 1/2 dl vetekli och minska ca 1/2 dl mjöl. Vetekli ger ett grövre och mer fiberrikt bröd.

    Liknande recept

    4.6
    30 min
    4
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben