Alla kan baka. Enklaste brödet som du inte kan misslyckas med. Bara att röra ihop, jäsa och grädda i en stekpanna.
Ingredienser
25 gr jäst
21/2 dl vatten
11/2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk god olja
6 dl mjöl
1 -2 tsk sirap
Vatten
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl vetekli
Instruktioner
- Ugnen på 225 c
- Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet fingervarmt, varken hett eller kallt. Häll 1/2 dl av vattnet över jästen, tillsätt sockret rör om tills jästen löst sig.
- Häll i resten av vattnet. Tillsätt salt, olja (olivolja ger fyllig smak, rapsolja gul fin färg samt nötsmak) och mjölet.
Rör om tills allt är ordentligt blandat. Degen blir lös och kladdig.
- Smörj en stekpanna med handtag som tål ugnsvärme, eller en rund bakform.
Lägg i degen och platta till den. Skär några snitt med en kniv och strö på lite mjöl.
Jäs nu degen till ungefär dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter.
- Grädda brödet mitt i ugnen, ca 20 minuter. Tag ut brödet och pensla med vatten blandat med sirap, sätt in brödet och öppna ugnsluckan de sista 3 minuterna.
Stjälp upp brödet på ett galler.
- Variation 1: Tillsätt 1/2 dl solrosfrön före mjölet. Då får du ett krasigt, gott bröd.
- Variation 2: Tillsätt 1/2 dl vetekli och minska ca 1/2 dl mjöl.
Vetekli ger ett grövre och mer fiberrikt bröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)