Pastagratäng med bacon-falu á la Monika

Serverar: 4-6 portioner

En av mina vardagsfavoriter.

Ingredienser

  • 5 dl fullkornsmakaroner
  • 500 g falukorv
  • 1 paket bacon
  • 1 stor purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 4-5 färska champinjoner
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 krm basilika
  • 1 krm chili grillkrydda
  • Svartpeppar
  • Salt (ta försiktig för baconet är salt)
  • 3 dl vispgrädde
  • Ca 2 dl mjölk
  • ½ dl riven gratängost
  • Smör till stekningen och till formen
  • 1 dl riven gratängost, till gratineringen
  • Instruktioner

    1. Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.
    2. Klipp med en sax mitt över baconpaketet så det blir 2 delar. Sära på baconhalvorna och stek dem i en stekgryta. Lägg upp baconet på en tallrik.
    3. Ansa och skölj svampen och dela den i bitar. Stek svampen i baconfettet i ca 5 minuter, tillsätt smör om det behövs.
    4. Strimla korven, purjolöken och paprikan och låt det steka med svampen. Pressa vitlöken och lägg ner det i grytan.. Blanda i bacon, dragon, chili grillkrydda, svartpeppar, salt och grädde och låt allt puttra i ca 8-10 minuter. Strö till sist i ½ dl riven ost och rör i i ca 2 minuter tills osten smält . . Smörj en gratängform, häll de kokta makaronerna i formen och korv och baconröran ovanpå. Strö till sist över riven ost. Gratinera i ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter. Kolla så inte osten bränns! Täck med folie om det behövs.
    5. Serveras med bröd och en god grönsallad. Mums!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben