Ibland får vi besök av ett blont yrväder från Mangskog som lystrar till namnet Marie. En dag när Marie var på besök, så fanns det önskemål om pasta. Så jag svängde ihop en enkel pastasås på ingredienser som vi hade hemma. Marie blev så förtjust i såsen så jag döpte den helt enkelt till "Maries pastasås" för då vet alla i familjen vad jag menar.
Ja, till och med på den bjudning min son hade för att fira Maries 18-årsdag serverades denna rätt!
Ingredienser
6-7 hg fläskkött, gärna med insprängt fett t.ex. fläskkarré
2 gula lökar
6-8 vitlöksklyftor
1½ tsk salt
3 krm svartpeppar
1 buljongtärning
1-2 tsk torkad rosmarin
½ liter vatten
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
50 g färskriven parmesan (i nödfall en påse färdigriven!)
1 äggula
Smör, en stor klick smör
Olivolja
Instruktioner
- Strimla fläskköttet. Hacka den gula löken grovt. Skala vitlöken.
Hetta upp matoljan (smör+olivolja). Fräs köttet i några minuter tills det fått färg. Ha i den gula löken och fräs ett par minuter till.
Krydda med salt och peppar.
Sänk värmen och fyll på vattnet. Lägg i buljongtärningen och rosmarin. Pressa i vitlöksklyftorna.
- Puttra under lock till köttet är mört, ca 20 min.
- Häll på crème fraiche och grädde, låt koka upp igen. Vispa tills crème fraichen har "smält".
Dra grytan av plattan och red av med parmesanosten och äggulan. OBS! Koka inte upp såsen efter att du tillsatt ost och äggula!
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Tycker du att det är för salt häll på ytterligare nån skvätt grädde.
- Serveras med nykokt spagetti.
Liknande recept
Kommentarer (0)