Peters favoritfilé

Serverar: 6 portioner

Jättegod kötträtt med nästan allt i ett. Gott med pressad potatis till. Hittade receptet i tidningen Norra Västerbotten för många år sen.

Ingredienser

  • 5 dl grönsaksbuljong (tärning)
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk soja
  • 2 msk senap
  • ½-1 msk torkad dragon
  • 3 skållade skalade tomater
  • 1 fryspåse (250 g) smålökar eller hela/delade små steklökar
  • 2 dl creme fraiche
  • 800 g fläskfilé
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 liten hackad gul lök
  • 100-200 g färska champinjoner
  • ½-1 msk krossad rosépeppar
  • Instruktioner

    1. Häll kall grönsaksbuljong i en traktörpanna. Vispa i mjölet. Tillsätt salt, soja, senap och dragon. Låt blandningen koka upp och sjuda till sås några min. under omrörning.
    2. Skär tomaterna i små bitar och ta bort kärnorna. Rör ner tomater, smålök och creme fraiche i såsen och låt den stå vid sidan av spisen.
    3. Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Bryn dem i stekpanna så att de får vacker brun färg.(Behöver inte bli genomstekta). Salta och peppra. Lägg ner skivorna i såsen.
    4. Låt sås och kött puttra försiktigt i 10 min.
    5. Stek under tiden den hackade löken svagt gulbrun och låt den vänta på ett fat. Stek också svampen i samma stekpanna.
    6. Strö lök, svamp och rosépeppar över filérätten och servera med kokt eller pressad potatis eller ris till.
    7. Gott till är också kokta sockerärtor, isbergssallad och små cocktailtomater.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben