Fiskgryta med aïoli

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Välj din favoritfilé till grytan, eller blanda olika sorter.

Ingredienser

  • Fiskgryta
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit fänkål (100–150 g)
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 liter vatten (byt gärna 2 dl vatten mot vitt vin)
  • 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk fiskfond
  • 1 pkt saffran (1/2 g)
  • 1 tsk salt
  • 200 g räkor med skal
  • 600 g fryst, halvtinad fiskfilé, t ex hoki, sej eller lax
  • Aïoli
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla fänkålen, morötterna och purjolöken. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull några minuter. Häll på tomatkross och vatten/vin. Tillsätt buljongtärning/fond och saffran. Låt puttra 5 min, salta.
    2. Skala räkorna och skär fisken i kuber. Lägg i fiskbitarna och sjud ytterligare 5 min. Aïoli: Pressa vitlöksklyftan i majonnäsen och rör ihop.
    3. Tillsätt räkorna till grytan strax före servering. Servera med aïolin och gärna en bit bröd.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
    Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben