Petits chouxer

Serverar: 6-8 portioner

Vattenbakelser kallas också de här kakorna, som är lättbakade men kräver lite noggrannhet. Viktigt är att smeten i början inte får koka för länge utan precis bara tills den klumpat ihop sig och släpper kastrullkanterna. Ägget ska sedan blandas i med en gång och smeten röras tills den är kall. Sist men inte minst är det gräddningen. Inget gläntande på ugnsluckan i onödan. Värmen är ju rätt så svag så man behöver inte vara orolig.

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 35 g smör eller margarin
  • 2/3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Smör eller margarin till plåten
  • Fyllning och garnering
  • 1½-2 dl vispgrädde
  • ½-1 msk vaniljsocker
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och matfett. Häll i mjölet och rör i smeten tills den släpper kastrullen. Ta kastrullen från värmen.
    2. Tillsätt ägget och fortsätt att röra tills smeten kallnat.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Spritsa eller klicka ut smeten på smord plåt och grädda bakelserna tills de höjt sig och blivit lätta och luftiga. Beräkna ca 35 minuter.
    5. Låt kakorna kallna. Skär av ett lock och fyll med vispad vaniljgrädde. Sikta florsocker över de färdiga bakelserna.
    6. Pröva som omväxling: Spritsa smeten till en längd eller krans istället. Petits chouxer kan varieras såväl i formen som storleken efter egen fantasi och smak. Fyll med t.ex. sylt, bär, vaniljkräm, glass eller fruktsallad utan eller tillsammans med grädde.

    Liknande recept

    3.8
    30 min
    10
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben