Vattenbakelser kallas också de här kakorna, som är lättbakade men kräver lite noggrannhet. Viktigt är att smeten i början inte får koka för länge utan precis bara tills den klumpat ihop sig och släpper kastrullkanterna. Ägget ska sedan blandas i med en gång och smeten röras tills den är kall. Sist men inte minst är det gräddningen. Inget gläntande på ugnsluckan i onödan. Värmen är ju rätt så svag så man behöver inte vara orolig.
Ingredienser
1 dl vatten
35 g smör eller margarin
2/3 dl vetemjöl
1 ägg
Smör eller margarin till plåten
Fyllning och garnering
1½-2 dl vispgrädde
½-1 msk vaniljsocker
Florsocker
Instruktioner
- Koka upp vatten och matfett. Häll i mjölet och rör i smeten tills den släpper kastrullen. Ta kastrullen från värmen.
- Tillsätt ägget och fortsätt att röra tills smeten kallnat.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Spritsa eller klicka ut smeten på smord plåt och grädda bakelserna tills de höjt sig och blivit lätta och luftiga. Beräkna ca 35 minuter.
- Låt kakorna kallna. Skär av ett lock och fyll med vispad vaniljgrädde. Sikta florsocker över de färdiga bakelserna.
- Pröva som omväxling: Spritsa smeten till en längd eller krans istället. Petits chouxer kan varieras såväl i formen som storleken efter egen fantasi och smak. Fyll med t.ex. sylt, bär, vaniljkräm, glass eller fruktsallad utan eller tillsammans med grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)