Pistagekola

Tid: 1 timme

Tok-gott.

Ingredienser

  • 1 dl pistagenötter
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 3 tsk vaniljsocker
  • några droppar bittermandelessens
  • 3-4 droppar grön hushållsfärg
  • Instruktioner

    1. Häll ner nötterna i kokande vatten ca 1/2 min. Skölj dem sedan i kallt vatten och skala dem.
    2. Blanda alla ingredienser, utom nötter, bittermandelessens och hushållsfärg, i en vid tjockbottnad kastrull. Koka smeten tills den börjar tjockna, ca 35 min.
    3. Rör om då och då. Kontrollera om kolan är klar genom att göra ett kulprov (häll några droppar av kolasmeten i kallt vatten och rulla till en halvhård kula).
    4. Blanda nötter, bittermandelessens och hushållsfärg i smeten. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper.
    5. Låt svalna och skär ett rutmönster innan kolasmeten stelnat helt. Skär eller klipp kolan i bitar. Linda in dem i plastfolie eller smörpapper. Förvara kolorna svalt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben