Pizza Francescana

Det här var en av de första pizzorna som serverades på Östergöks pizzeria i Stockholm 1968. Då var pizza riktigt nymodig mat i Sverige.

Ingredienser

  • Deg
  • 20 g jäst
  • 1 ½ dl ljummet vatten
  • 1 ½ msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 4 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl finhackad persilja
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • 200 g färska champinjoner
  • 1 msk smör
  • 200 g kokt skinka
  • 150 g riven ost
  • Svarta oliver
  • Garnering
  • Torkad oregano
  • Färska örter
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja och salt och arbeta in så mycket mjöl att degen blir smidig. Forma degen till små runda bollar. Ställ dem att jäsa ett par timmar under duk.
    2. Sätt ugnen på 225°.
    3. Koka upp tomatkrosset i en kastrull. Tillsätt pressade vitlöksklyftor, persilja, salt och peppar. Låt koka ihop 5 minuter. Skär champinjonerna i bitar och fräs dem, strimla skinkan och riv osten.
    4. Kavla ut degen i 4 tallriksstora rundlar. Lägg degrundlarna på bakplåtar med bakplåtspapper. Fördela såsen på degen men lämna lite runt kanten utan fyllning. Strö på champinjonerna, skinkan, osten och till sist några oliver. Grädda i 10-15 minuter.
    5. Strö över torkad oregano och garnera med färska örter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben