Pölsa med kroke pärer

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme

pölsa jag bara älskar det efter att ha gjort lumpen i östersund riktigt gott fast det inte ser så ut

Ingredienser

  • 2 dl korngryn
  • 8 dl buljong (köttspad)
  • 2-3 gula lökar
  • 1 msk margarin eller smör
  • 5-6 dl kött eller inälvor, kokt hackat
  • svartpeppar eller vitpeppar
  • 1 tsk mejram eller timjan
  • 1 msk sirap
  • salt
  • Instruktioner

    1. Ett bra sätt att använda kött och spad från t ex kokta fläskben eller rester av kokt eller stekt kött.
    2. Detta är en gammal svensk maträtt som gjordes efter slakt för att ta tillvara enklare kött, t ex kokt "hjärtslag" (hjärta, lungor) och kokt småkött från ben och läggar. Det malda eller hackade köttet blandades sedan med korngryn, kokta i köttspadet, och kryddades.
    3. Koka korngrynen i köttspad eller vatten + buljongtärning ca 40 min. Skala, hacka och fräs löken i fettet. Blanda grynen med löken och köttet. Smaksätt med peppar, smulad mejram eller timjan, ev också sirap och salt. Låt allt bli varmt.
    4. Flerdubblad sats: Mät upp köttet, blanda det med drygt samma mängd kokta korngryn samt fräst lök och kryddor efter smak. 1 dl gryn sväller vid kokning till ca 3 dl. Pölsan kan sedan delas upp och frysas.
    5. Till: kokt potatiskroke pärer ett måste (mandelpotatis), inlagda rödbetor, ev ättiksgurka eller saltgurka.

    Liknande recept

    5
    2 h 30 min
    2
    6
    4.7
    10-12
    3

    Kommentarer (1)

    Trollmor67 9 maj 2013

    Hemgjord Pölsa är ju så UNDERBART GOTT!! Ska själv koka en sats i morgon efter att ha köpt en hel gris.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben