Portions-Janssons på gravlax

Serverar: 6-8 portioner

Janssons frestelse hör hemma på julbordet. Är du inte så förtjust i den salta ansjovisen kan du göra en med gravad lax.

Ingredienser

  • 6-8 medelstora potatisar
  • 1 stor gul lök
  • 200 g gravad lax
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2½-3 dl mellangrädde
  • 3-4 msk ströbröd
  • Smör till stekning och formarna
  • Dill till garnering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj små portionsformar ca 8 cm i diameter.
    2. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. skala och skiva löken. Skär gravlaxen i cm breda remsor. Stek löken mjuk och glansig i smör.
    3. Varva potatis, lök och lax i formarna. Salta och peppra lite lätt mellan varven, men tänk på att laxen är salt i sig. Fördela grädden i formarna och toppa med ströbrödet.
    4. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills potatisen är klar och ytan fått gyllenbrun färg. Garnera med dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben