Potatis- och spenatpaj

Serverar: 8 portioner

Matig paj som smakar underbart!

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 kvistar timjan
  • 150 g margarin eller smör
  • 0.5 dl vatten
  • Fyllning
  • 500 g färskpotatis
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk margarin eller smör
  • 500 g färsk spenat
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm peppar
  • 100 g fetaost
  • 12-16 svarta oliver med kärnor
  • Garnering
  • Timjankvistar
  • Instruktioner

    1. Hacka samman mjöl, timjan och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en stor pajform, ca 30 min i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 225º, ca 15 min.
    2. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull.
    3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i matfettet i en stekpanna några min.
    4. Skölj och grovhacka spenaten. Låt spenaten fräsa med i pannan.
    5. Pudra över mjölet och tillsätt crème fraiche, vatten och vin. Låt puttra utan lock ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
    6. Låt potatisen rinna av och skär den i skivor.
    7. Riv fetaosten på rivjärn. Fördela spenatstuvningen i pajskalet. Lägg på potatisen och strö över fetaosten och oliver.
    8. Garnera med timjankvistar och servera pajen genast.
    9. Bekvämt alternativ Tryck ut en kyld smördegsplatta i en pajform. Nagga och grädda mitt i ugnen i 225º C, ca 15 min. Värm under tiden 1 förpackning (400 g) djupfryst lättstuvad spenat enligt förpackningens anvisning. Fördela spenaten i pajskalet och lägg på ca 10 kokta färskpotatisar i skivor. Riv över 100 g fetaost och strö över på 12-16 svarta oliver med kärnor. Garnera med kvistar av färsk timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    vanillalover 7 september 2008

    Mycket, mycket god! Gäster och vi njöt av den som en del i buffén på vår kräftskiva igår :-) Jag hade dock muskotnöt i med, det e en höjdare ihop med spenaten! /Marie

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben