Potatispaj med bacon

Serverar: 4 portioner

En smakrik matpaj med knaprigt pajskal som fylls med potatis, lök och bacon.

Ingredienser

  • 350 g kalla, kokta skalade potatisar
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 5 msk olivolja
  • 1½ dl riven parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 125 g bacon
  • 3 stora tomater
  • 3 kvistar färsk mejram
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Instruktioner

    1. Pressa potatisen i en potatispress och blanda med mjöl, äggula, 3 msk olja, hälften av parmesanosten, salt och peppar. Knåda ihop till en deg, tillsätt kallt vatten om det behövs. Tärna baconet fint.
    2. Ta bort tomaternas stjälkfästen och skär ett kryss i skalet. Skålla tomaterna i kokande vatten 10 sekunder och låt dem rinna av. Skala och tärna tomaterna. Skölj mejramen och hacka bladen fint.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Skala löken och skär i ringar. Hacka vitlöksklyftorna. Smörj en pajform, ca 26 m i diameter, med 1 msk olja.
    4. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek och klä formen med degen. Stick hål i botten på pajskalet med en gaffel och pensla med resten av oljan. Lägg på tomater, vitlök och mejram.
    5. Fördela baconet ovanpå pajen, lägg på lökringarna och strö över resten av osten. Sätt in pajen i ugnen och grädda cirka 40 minuter. Servera varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben