Karamellig, len chokladkräm i en liten kopp. Godare kan det inte bli!
Ingredienser
200 g mörk choklad, 55%
1 msk glykos eller honung
3/4 dl socker
½ tsk salt
2 dl mjölk
3½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
Garnering
2 dl vispgrädde
Kolasås
Instruktioner
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Lägg äggulorna i en skål. Värm glykosen i en kastrull tills den börjat smälta. Tillsätt sockret, lite i taget, och smält till en gyllenbrun karamell. Tillsätt saltet. Häll mjölk och grädde över sockret. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och -frön i kastrullen och låt koka upp.
Häll den varma vätskan försiktigt över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på medelvärme under omrörning tills krämen börjar tjockna, vid 83 grader. Sila krämen över chokladen och rör tills den smält. Fyll smeten i koppar eller glas och ställ i kylen i ca 2 timmar.