Prästostpaj toppad med dressad fänkål, granatäpple och dill

Serverar: 10 portioner

De fräscha tillbehören framhäver ostpajens krämighet och läckra smak.

Ingredienser

  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl fullkornsmjöl
  • 125 g kallt smör i kuber½ tsk salt
  • 1 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 4 stora ägg
  • 4 dl grädde
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 300 g lagrad prästost, fint riven
  • Vinägrett
  • ½ tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, fint riven
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • Sallad
  • 1 fänkål
  • ½ granatäpple, kärnorna
  • ½ dl hackad dill
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Lägg mjölsorterna i en matberedare med smör och salt. Kör hastigt ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet medan maskinen är igång tills det bildas en deg (arbeta eventuellt med händerna, först till en smulig deg, tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en fast deg). Tryck ut i en form som är ca 26 cm i diameter. Ställ in i frysen i ca 15 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    3. Vispa lätt ihop ägg, grädde, salt och peppar. Tillsätt den rivna osten och häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills den stannat.
    4. Rör ihop ingredienserna till vinägretten.
    5. Hyvla fänkålen tunt på längden, gärna med mandolin. Vänd runt med granatäppelkärnor och dill.
    6. Lägg eventuellt salladen ovanpå pajen och droppa över lite av dressingen eller servera bredvid pajen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben