Pumpkin pound cake

Smaskig variant av sockerkaka, godare än man tror!

Ingredienser

  • 6½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk baksoda
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm muskot
  • 1 krm - ½ tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 112-115 g smör eller margarin (rumstempererat)
  • Ca 2½ dl socker
  • 1,2 dl brunt socker (farinsocker går bra)
  • 3 stora ägg
  • 2 tsk vaniljestrakt eller 1 tsk estrakt och 1 tsk vaniljsocker
  • 1,2 dl olja (vegetabilisk olja eller rapsolja)
  • 1,2 dl kärnmjölk (eller vanilg mjölk med ca 2 msk vinäger)
  • 3 dl pumpa, pure
  • Ev 1 riven morot
  • Instruktioner

    1. Förvärm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en (djup) sockerkaksform lätt.
    2. Blanda mjöl, bakpulver, baksoda, salt och kryddor i en mellanstor skål (ställ undan). Rör ihop smör och socker lätt och fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget, och blanda sedan i oljan och vaniljen.
    3. Gröp en pumpa och rensa bort dess frön. Mosa pumpaköttet med en stavmixer så att du får ungefär 3 dl puré. Du kan också använda färdig pumpapuré om du inte vill gröpa en pumpa. Blanda pumpamoset med mjölken i en skål. Om du vill kan du även riva en morot och blanda med pumpan och mjölken för mera smak.
    4. Rör ner ca 1/3 av mjölblandningen i smörblandningen. Blanda sedan i ½ av pumpablandningen, och 1/3 till av mjölblandningen. Rör ner resten av pumpablandningen och det sista av mjölblandningen. Rör om fint och jämt (Så att inga mjölfläckar syns).
    5. Häll smeten i kakformen och grädda i ca 45 minuter, eller tills en tandsticka förblir "ren" då du stuckit den i kakan. Om kakbottnen mörknar för snabbt, kan du täcka den med aluminiumfolie.
    6. Låt stå och svalna i 10 minuter i formen. Stjälp sedan upp kakan på ett fat eller en breda och låt svalna helt.

    Liknande recept

    5
    45 min
    14
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben