Rabarberkräm med vispad créme fraiche och kaksmulor med smak av älgört

Serverar: 8 portioner

Rabarberkrämen får en lätt kryddig smak av kardemumma och lagerblad. Om rabarberblasten är späd kan den stekas i smör och socker och serveras till.

Ingredienser

  • 1½ kg rabarber, gärna glasrabarber
  • 100 g jordgubbar
  • 2½ dl socker
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk finstötta kardemummakärnor
  • 1 vaniljstång
  • 1 lagerblad
  • Smuldeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk socker
  • ½ msk mald älgört
  • Tillbehör
  • 2½ dl crème fraiche
  • 1 dl älgörtsirap eller lite lönnsirap
  • Instruktioner

    1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, smör, socker och älgört till en smulig deg. Fördela degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Rör om efter halva tiden. Låt kallna.
    2. Skala och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker och vin och låt koka upp. Häll i vattnet och tillsätt finstött kardemumma, vanilj och lagerblad. Låt sjuda 20-30 minuter utan lock. Låt svalna.
    3. Vispa créme fraichen fast med elvisp.
    4. Fördela krämen i tallrikar. Klicka på créme fraiche, strö över smuldeg och ringla sirapen över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben