Helgfrukost med nybakat GI bröd, kan frukosten bli bättre?
Ingredienser
1 dl rågkross
3 dl kokande vatten
3 msk rapsolja
2 dl kallt vatten
50 g jäst
1 ½ tsk salt
1 dl krossade linfrön
12 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag
Instruktioner
Koka upp 3 dl vatten. Lägg 1 dl rågkross i en bunke och häll över det heta vattnet. Tillsätt olja och det kalla vattnet.
Låt svalna till 37 grader. Lägg i jästen och saltet och rör tills det löst sig.
Tillsätt linfrön och lantbrödsmjöl. Arbeta med degkrokar eller för hand tills degen känns smidig.
Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
Knåda degen lätt och lägg den på en smord plåt, platta ut den jämnt med mjölade händer eller kavel.
Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.
Låt kallna på galler eller under bakduk.
Skär dem i rutor.