Ricottabollar med salami i tomatsås

Serverar: 4 portioner

Fantastiska Italienska små ricottabollar i krämig tomatsås.

Ingredienser

  • 300 g brödsmulor, helst dagsgammalt lantbröd
  • 500 g ricotta
  • 100 g salami
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl riven pecorinoost (kan uteslutas)
  • 2 små ägg
  • 2 msk finhackad persilja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tomatsås
  • 350 g krossade tomater
  • 350 g passerade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten gul lök, delad i halvor
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 1 torkad hel peperoncino (chili)
  • Salt
  • Servering
  • Lantbröd
  • Sallad
  • Ev kokt ris
  • Instruktioner

    1. Smula brödet i små, små smulor. Brödet kan även smulas i matberedare eller i mixer. Lägg ner brödsmulorna i en skål och tillsätt ricotta, salami skuren i små bitar, pressad vitlök, parmesan, pecorino, ägg och persilja. Blanda noga och smaka av med salt och peppar.
    2. Värm upp olivoljan i en kastrull. Lägg i lökhalvor, vitlöksklyftor och peperoncino och låt dem långsamt brynas under lock. När vitlöken är ordentligt brynt tas den och peperoncinon upp och kastas. Tillsätt tomater och salt. Låt tomatsåsen puttra under lock i 20 minuter. Ta upp lökhalvorna och smaka av med salt.
    3. Forma ricottablandningen till bollar (lite större än köttbullar) Lägg försiktigt ner bollarna ( som har något lös konsistens) i tomatsåsen och låt dem koka i 5-10 minuter. Rör inte om i såsen, skeda istället lite tomatsås över bollarna under koktiden.
    4. Häll tomatsåsen på tallrikar och fördela ricottabollarna ovanpå. En skiva lantbröd att doppa såsen i är gott till. Kokt ris och en sallad smakar också bra till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben