Rödvinskokt biffrad med blommig potatissallad

Saftigt kött med underbart gott tillbehör. Perfekt även som buffé.

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • Rödvinskokt biffrad
  • 4 stjärnanis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 15 svartpepparkorn
  • ½ tsk malen spiskummin
  • ½ msk chiliflakes eller sambal oelek
  • 1 kg biff med kappa (sirloin)
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • ½ l rödvin
  • ½ l köttbuljong
  • ½ dl färsk strimlad ingefära
  • 2 msk salt
  • 3 msk honung
  • Krutonger
  • 2 dl tärnat dagsgammalt bröd, gärna surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • Dressing
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger, gärna hallon
  • 2 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 silverlök
  • 2 dl hackad färska örter, tex. mejram, körvel, persilja, oregano
  • 140 g blandat grönt t ex Babyspenat, röda mangoldskott, rucola
  • 50 g ätbara blommor
  • Instruktioner

    1. Skiva färskpotatisen tunt och lägg dem i kallt vatten.
    2. Koka upp 2 liter välsaltat vatten. Häll av vattnet från potatisskivorna och koka 3-5 minuter, tills de är nästan färdigkokta. Häll av kokvattnet. Lägg ut skivorna, gärna på en plåt, och låt svalna.
    3. Mortla stjärnanis, vitlök, svartpeppar, spiskummin och chiliflakes eller sambal oelek till en grov massa. Gnid in biffen med blandningen.
    4. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om, salta efteråt.
    5. Koka upp rödvin, buljong, ingefära, salt och honung.
    6. Lägg i köttet och sänk värmen. Låt sjuda under lock tills köttet fått en innertemperatur på 58 grader, ca 20 minuter.
    7. Ta upp köttet och låt buljongen svalna i kylskåp. Lägg tillbaka biffen i den kalla buljongen och ställ i kylskåp över natten.
    8. Skiva biffraden i tunna skivor.
    9. Stek brödtärningarna hastigt i olivolja och krydda med flingsalt.
    10. Vispa ihop olivolja, senap, honung och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
    11. Blanda potatis, dressing, tunt strimlad silverlök, örter och grönt precis innan servering i en skål. Lägg upp på fat och strö över blommot och krutonger. Servera med köttet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben