Rosa prinsesstårta

Vad vore ett prinsesskalas utan en riktig prinsesstårta. Och som kronan på verket...en söt liten skapelse i marsipan.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl Dansukker strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk Dansukker vaniljsocker
  • Vaniljkräm
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl Dansukker vit baksirap
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk Dansukker vaniljsocker
  • 4½ dl vispgrädde
  • Jordgubbssylt
  • Garnering
  • 500 g mandelmassa
  • 3 dl Dansukker flor med jordgubbssmak
  • 1/2 dl Dansukker vit baksirap
  • Marsipankrona
  • 50 g grön marsipan
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form som är ca 22 cm i diameter.
    2. Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vaniljsockret. Vänd ner i ägg­smeten. Häll upp i formen.
    3. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 40 ­minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
    4. Vispa samman alla ingredienserna till vaniljkrämen, utom vaniljsockret och vispgrädden, i en rostfri kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Tillsätt vanilj­sockret. Låt svalna.
    5. Vispa grädden och blanda ner i den kalla vanilj­krämen. Dela bottnen i tre bottnar. Bred sylt på två av bottnarna. Fördela hälften av vaniljkrämen på två dessa. Lägg samman bottnarna. Bred till sist resten av vaniljkrämen uppe på och runt om tårtan. Lägg det mesta av vanilj­krämen mitt på bottnen så att tårtan blir ”bullig”.
    6. Blanda mandelmassan med florsockret och sirapen.
    7. Kavla ut mandelmassan mellan plastfolie, till en tunn, rund platta som täcker hela tårtan. Klä in tårtan med denna. Pudra prinsesstårtan med Flor. Dekorera med kronorna.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (1)

    Frozen_Joker 6 juli 2011

    Mycket bra recept. Jag gjorde dock ingen egen vaniljkräm utan gjorde 3 dl marsankräm från pulver och blandade med grädden. Det gick bra det med! =o)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben