Rotfruktsgratäng med dill

Serverar: 4-6 portioner

Lager av rödbetor, morot, sötpotatis, palsternacka och fänkål kryddas med dill och gräddas till sist med ost.

Ingredienser

  • 1 rödbeta
  • 1 liten sötpotatis
  • 1 palsternacka
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 morot
  • 3 msk lättmjölk
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • 1 msk margarin, 60 % fett
  • 2 ½ dl riven ost, 17 % fett
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva rödbetan, sötpotatisen, palsternackan, fänkålen och moroten tunt. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk, vitlök och dill i en liten skål.
    2. Smörj en ugnsfast form som rymmer cirka 1 liter med margarin. Lägg rödbetsskivorna i ett lager på botten och pensla med mjölkblandningen. Lägg på sötpotatisskivorna och pensla igen med mjölken. Upprepa med resten av rotfrukterna, en rotfrukt per lager, och pensla efter varje lager med mjölk. Täck över med aluminiumfolie och ugnsbaka en timma.
    3. Höj ugnstemperaturen till 220 grader. Ta ut gratängen, ta av aluminiumfoliet och strö över osten. Ugnsbaka 10-15 minuter tills osten är smält och gyllene.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben