Rotfruktsgratäng med älgskav

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Perfekt mat en fredagskväll då den sköter sig själv i ugnen medan du dukar och kopplar av med ett glas vin och sedan njuter av maten med en grönsallad....

Ingredienser

  • 600 g potatis
  • 2 morötter (ca 250 g)
  • 2 palsternackor (ca 250 g)
  • 1 liten purjolök
  • 3 ½ dl mellangrädde
  • 200 g svamp (t.ex trattkantarell)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paket älgskav ca 240 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g västerbottensost
  • 1 msk rosépeppar till garnering
  • 3 krm salt
  • 3 krm peppar från kvarn
  • 1 msk smör
  • Smör till formen
  • Till serveringen
  • Endivesallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor. Ansa och skiva purjon.
    3. Lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på grädden.
    4. Ställ in i ugnen.
    5. Bryn älgskav, svamp och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt tomatpurén och låt bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar.
    6. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Strö över osten.
    7. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck ev. med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg).
    8. Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över.
    9. Servera gärna med en endivesallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    mumsan 4 januari 2010

    smarrigt!

    Sojjan 16 februari 2010

    Jättegott!!! ;))

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben